Gå videre til innhold
Eidesvik Shippings offshore-fartøy Viking Princess (Foto: Eidesvik Shipping).
Eidesvik Shippings offshore-fartøy Viking Princess (Foto: Eidesvik Shipping).

Nyhet -

Vikingprinsesse blir batteridronning

Som første offshore-rederi erstatter Eidesvik Shipping en generator i et fartøy med batterier. Enova tror dette vil skape ringer i vannet.

– Bare et år etter at batterier ble montert i det første offshore-fartøyet for å avlaste generatorene, er altså tiden moden for å teste om batterier kan erstatte en generator fullt ut. Det viser hvor fantastisk raskt utviklingen av batteriteknologien går, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

I 2015 støttet Enova Eidesvik Offshores installasjon av batterier i Viking Energy, hvor batterier ble installert for å avlaste generatorene. Nå blir Eidesviks Viking Princess det første fartøyet i sitt slag hvor batterier faktisk reduserer antall generatorer om bord.

Kan bli bransjestandard

Enova bidrar med i overkant av 6,5 millioner kroner til prosjektet for å framskynde batterirevolusjonen i maritim sektor ytterligere.

– Nok en gang går Eidesvik i bresjen for livskraftig forandring. Gjennom å vise at batterier fungerer minst like bra som generatorer, attpåtil med en lavere driftskostnad, kan de bidra til at det på sikt blir vanlig å begrense installert motorkraft til fordel for batterier. Det vil i så fall være et solid bidrag til å kutte drivstofforbruk og klimagassutslipp på veien mot lavutslippssamfunnet, sier Nakstad.

Signaleffekt

Etter planen skjer montering og tilrettelegging i høst. Antall generatorer i skipet går da ned fra fire til tre. Eidesvik Shipping har stor tro på at prosjektet vil gi nyttige erfaringer både for dem og resten av næringen.

– Dette skal ikke gå på bekostning av verken bruk, kvalitet eller sikkerhet. Hvis dette fungerer slik vi forventer, vil dette ha en positiv signaleffekt i bransjen. Når markedet tar seg opp og det skal bygges nye skip igjen, vil trolig både vi og andre rederier i inn- og utland bygge skip med mindre generatorkapasitet, spår administrerende direktør Jan Fredrik Meling i Eidesvik.

Emner

Kategorier

Regions

Pressekontakt

Nils Kristian Nakstad

Nils Kristian Nakstad

Administrerende direktør 906 04 334
Petter Hersleth

Petter Hersleth

Leder for strategi og forretningsutvikling +47 951 15 449

Relatert innhold

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.