Gå videre til innhold
- Vask nå, vi tar inn strøm!

Nyhet -

- Vask nå, vi tar inn strøm!

Da Knut og Gunn ble pensjonister flyttet de ut til sauehold og skogdrift på Hvaler. I samme slengen gjorde de om det gamle småbruket til et prisvinnende kraftsenter. Se filmsnutten om ekteparets energiløsninger.

Helt ytterst i Oslofjorden ligger Hvaler – et øysamfunn ikke helt som andre steder. På sommeren vokser beboertallet fra 4 000 til oppimot 40 000. I tillegg har Hvaler Norges høyeste tetthet av solcellepaneler.

Knut Westgaard er en av de ferske solcelle-eierne på Hvaler. Sammen med kona Gunn flyttet han ut til barndomshjemmet da de ble pensjonister. På småbruket har de skogdrift, seks pelssauer og saubukken Obama. Men pensjonisttilværelsen stoppet ikke der. Knut gjorde det 106 år gamle huset om til et lite kraftsenter, og solceller og solfangere er bare noen av løsningene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

(Videoen kan lastes ned nederst i saken, og er til fri bruk)

-På sommertid har vi nok varme fra solkollektorene til varmtvann og gulvvarme. På vintertid bruker vi en moderne vedovn i stua til det samme, sier Knut Westgaard.

Westgaard har fått støtte fra Enova til deler av investeringene. Han følger engasjert med på egen energiproduksjon. Det kan kona Gunn bekrefte.

- Han sier «Har vi noe som skal vaskes, så vask nå, vi tar inn masse strøm», ler Gunn mens hun imiterer Knut.

Hun synes også huset er blitt mye mer komfortabelt å bo i etter energioppgraderingen.

Ekteparets energiløsninger har blitt lagt merke til av flere. Når Enova i en konkurranse, etterlyste hus som produser strøm og i tillegg har andre smarte energiløsninger ble Westgaards bolig utpekt som vinner. Belønningen var at ekteparet fikk delta på Enovakonferansen, hvor huset også ble presentert fra scenen.

Vel fortjent, mener Terese Troy Prebensen i Fredrikstad Energi.

- De fleste hus i Norge er av eldre dato, så det er viktig å finne løsninger som gir bedre komfort, samtidig som det sørger for energireduksjon og bedre miljø


Emner

Pressekontakt

Anna Barnwell

Anna Barnwell

Markedssjef energisystem, bygg og bolig 467 74 194

Relatert materiale

Relaterte nyheter