Gå videre til innhold
Slik får du en mer energismart bolig

Nyhet -

Slik får du en mer energismart bolig

Du kan søke om å få en energirådgiver hjem til deg gjennom tilbudet "Støtte til energirådgiving". Ordningen ble lansert våren 2013, og er allerede blitt svært populær.

Med energirådgiverens hjelp kan du få informasjon og råd om energismarte tiltak i hjemmet ditt. Vi ble med energirådgiver Helge Aschjem på oppdrag hos familien Edelmann. 

Trenger råd

Familien Edelmann har akkurat byttet bolig, og er blant dem som har søkt Enova om energirådgivning. Familieforøkelse førte dem fra storbylivet i Oslo til enebolig på Nesoddtangen. Vintervinden er ekstra isende den dagen energirådgiveren besøker dem, og Line Edelmann ønsker oss velkommen med ettåringen på armen. - Vi vet at det er mye som må gjøres her. Det handler mye om komfort, selvfølgelig. Vi vil ha det varmere og lunere i det nye hjemmet vårt. Men akkurat hva som burde iverksettes - det trenger vi råd om! 

Vil heve bokomforten

Det merkes godt at deres nye bolig fra 1963 både er trekkfullt og kald. Familien planlegger å pusse opp store deler av huset. Nå ønsker Line råd om isolering, ny ovn og eventuell utskiftning av vinduer og dører. Energirådgiver Helge Aschjem får se tegninger av boligen, Line forteller om huset, mens Helge noterer og inspiserer veggene i stuen. 
 
- Huset bruker mye energi til oppvarming. Du kan høre når jeg banker på veggene at de er svært tynne, og her vil vi anbefale å etterisolere ytterveggene. Dere har et tilbygg fra 1981 som er noe bedre isolert, men alle veggene trenger ytterlige isolasjon, forteller energirådgiveren. 

Nye varmekilder

Oppvarmingen hos familien Edelmann består i dag av panelovner, samt en vedovn. Line spør om den gamle varmeovnen, som står plassert midt i stua. At den ikke er effektiv nok, kan Helge bekrefte.
 
I slike gamle vedovner utnyttes kun 30-55 prosent av energiinnholdet i veden, mens en ny, rentbrennende vedovn vil gi virkningsgrad på 70-80 prosent. Alternativt kan du bytte til pelletskamin som styres av en romtermostat, slik at man kan stille inn ønsket temperatur. Dere kan også vurdere å installere en luft/luft-varmepumpe, som vil reduserer energiutgiftene til oppvarming, forteller energirådgiveren. 

”Lekker” varme

De tar seg en tur rundt i huset sammen, og Helge sjekker både loft, kjeller, vinduer og vegger. Etter å ha krøpet rundt både høyt og lavt ser han tydelig at større deler av huset har et isolasjonsbehov. Både kjellervegg, et kaldt loft og innervegg mot garasjen må etterisoleres. Familien blir også anbefalt å bytte ut vinduene og ytterdøren, som nå gir et betydelig varmetap.
- Vinduene i huset er gamle og trekker mye. Selv om de beste vinduene er tilfredsstillende, bør de fleste vinduene byttes ut. Enova anbefaler 3-lags vinduer med langt høyere varmeisolasjonsverdi. Vi vil også anbefale å bytte til en ny inngangsdør. 
Gulvet i første etasje er spesielt kaldt og trekkfullt, så ullsokker er en god venn på vinterstid. Dagens gulvkonstruksjon består av delvis isolerte gulvbjelker mot en kald krypkjeller. Her råder Helge dem til å bytte ut gulvet, og erstatte det med fullisolerte gulvbjelker. 

God hjelp

At det er mye som må gjøres med det kalde huset, var ikke familien Edelmann i tvil om. Line utrykker at rådgivningen har vært svært nyttig for den fremtidige oppgraderingen av deres nye hjem.
 
Hvordan vi kan energieffektivisere huset vårt er helt nødvendig å vite før vi begynner å pusse opp. Det er mye å ta tak i, og veldig fint å få oversikt. Rådgivningen har vært til stor hjelp for oss - dette hadde vi aldri fått gjort om vi ikke hadde fått støtte fra Enova. Nå ser vi frem til å få et varmere hus! 

Dette er energirådgiverens råd til familien Edelmann:

 • Etterisoler kaldt loft
 • Etterisoler ytterveggene
 • Isoler innervegg mot uoppvarmet rom
 • Skift ut vinduer
 • Installer ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner til erstatning for naturlig ventilasjon
 • Installer ny rentbrennende vedovn/peisinnsats, eller pelletskamin
 • Isoler gulv mot kald kjeller/kryprom
 • Etterisoler kjellervegg
 • Isolere loftsluke
 • Skift ut ytterdøren
 • Installer luft/luft-varmepumpe

Om Støtte til energirådgiving

Enova tilbyr økonomisk støtte til å engasjere en kvalifisert energirådgiver som energimerker boligen din i Energimerkesystemet (EMS). Energimerkingen gir deg en energiattest og en detaljert tiltaksplan for oppgradering av boligen. Det gis kun støtte til én energirådgivning per bolig. Du kan få inn til kr 5.000 i støtte til energirådgiving.
Tiltaksplanen inkluderer en beregning som viser om tiltakene kvalifiserer til støtte til oppgradering av bolig. Dersom dette er tilfelle, kan du velge å gå videre med en slik søknad til Enova. Støttenivået er avhengig av hvor ambisiøs du er, men maksimalt støttebeløp er kr 125.000. 
 
Du kan lese mer om kriteriene for støtte her.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef +47 950 66 565

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.