Gå videre til innhold
Seks enkle råd for lavere strømregning

Nyhet -

Seks enkle råd for lavere strømregning

Den kalde vinteren kan ha kostet deg tusenlapper i unødvendige strømutgifter. Se hvordan du sparer penger neste gang kulda setter inn.

Visste du at norske husholdninger har verdens høyeste strømforbruk, sammen med blant andre Qatar og Saudi-Arabia? Det er det flere grunner til. Til forskjell fra de fleste andre land, bruker de fleste i Norge elektrisitet til å varme opp boligen. Når kulda setter inn i vintermånedene, bruker vi mye strøm for å ikke fryse. Mange tror det er belysning, klesvask og elektriske apparater som fører til høye strømregninger, men i en normal enebolig går så mye som 60 prosent av strømmen til oppvarming.

Selv om vannkraften har gitt oss ganske lave strømpriser, betyr det ikke at det ikke er mye å spare på strømmen, også i Norge. I en måned med en snitt-temperatur på -10 grader, har et typisk bolighus bygget i 1987 hele 2000 kroner høyere strømregning enn en bolig bygget i 2010 (se illustrasjon nedenfor). Uansett hvor glad du er i kråker; de færreste vil betale tusenlapper for å fyre for dem.

Her er Enovas seks enkle råd for lavere strømregning

1. Senk temperaturen

Energibesparelsen ved redusert innetemperatur vil variere ut fra type bolig og over året, men som en tommelfingerregel kan en regne med at en reduserer energibruken til romoppvarming med ca. 5 prosent for hver grad en senker innetemperaturen

2. Styr temperaturen automatisk

Et varmestyringssystem et enkelt og rimelig tiltak, som tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. Med et godt varmestyringssystem kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.

3. Monter tettelister

Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.

4. Spar på varmtvannet

Det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann, er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner.

5. Etterisoler boligen

Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.

6. Bytt oppvarmingskilde

Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere f.eks. en vedovn eller pelletsovn.

Når du først renoverer boligen din, lønner det seg å velge moderne energiløsninger samtidig. Sjekk mulighetene for støtte via Enovatilskuddet.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Anna Barnwell

Anna Barnwell

Markedssjef tjenesteyting og sluttbruk 467 74 194

Relatert innhold

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.