Gå videre til innhold

Nyhet -

Powerhouse viser potensialet

Fredag ble Powerhouse Kjørbo i Sandvika offisielt åpnet. To typiske kontorbygg fra 80-tallet vil nå produsere mer energi enn de bruker. Prosjektet demonstrerer hvilket energisparepotensiale det er i eiendomssektoren.

- Enova har dokumentert at det er et stort potensial for energieffektivisering i den norske bygningsmassen. Med dette prosjektet har Powerhouse-alliansen vist at det er mulig å innfri skyhøye ambisjoner. Det er all grunn til å gratulere, sa markedsdirektør Audhild Kvam i Enova under den offisielle åpningen av Entras kontorbygg.

Rehabilitering

Enova har investert 15,8 millioner kroner i prosjektet som Powerhouse-alliansen står bak. I tillegg til Entra består samarbeidet av Skanska, Snøhetta, miljøorganisasjonen ZERO, Hydro, aluminiumsprofil-selskapet Sapa og Asplan Viak.  - Her har en rekke aktører gått sammen for finne de beste løsningene. Ved å kombinere ulike teknologiløsninger på nye måter har Powerhouse-samarbeidet klart å rehabilitere et næringsbygg i Norge som, regnet i hele byggets levetid, skal produsere mer energi enn det forbruker, sier Kvam. 

Solceller

   Powerhouse Kjørbo har energibrønner for oppvarming og kjøling, en fasade i brent tre, effektiv ventilasjon og belysning – og i tillegg 1556 m2 solceller på taket som skal gi 200 MWh årlig. Bygget skal generere mer energi enn det som er brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget, regnet over en levetid på 60 år.  - Vi valgte å investere i dette prosjektet fordi det viser hva som er mulig å oppnå ved å kombinere mange gode løsninger. Håpet er at partnerne i alliansen og andre blir inspirert til å bruke noen av disse løsningene også i andre prosjekter sier Kvam.  

Satser bredt

  Markedsdirektøren er opptatt av å understreke at det ikke er nødvendig å tenke i Powerhouse-baner for å få støtte fra Enova.  - Dette ligger helt i den ene enden av skalaen og vi trenger slike forbildeprosjekt. For å få tatt ut det store potensialet har vi også et bredt tilbud som når alle typer byggeiere. Derfor støtter vi mange typer tiltak som bidrar til energieffektivisering av bygg, som f.eks. å skifte ut lysarmaturer og styringssystemer, sier hun. Enova investerte 734 millioner fordelt på nesten 600 prosjekt i yrkesbyggsektoren i 2013. - Målet er minst like mange gode byggprosjekter i 2014 også, Det aller meste ønsker vi å bruke på energioppgradering av eksisterende bygg . Dette er et av våre største satsingsområder, forsikrer Kvam. Test hvor mye du kan få i støtte til ditt bygg her!

Emner

Tags

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 950 66 565
Tonje Foss

Tonje Foss

Pressekontakt Strategidirektør +47 996 10 116
Håkon Sagen

Håkon Sagen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 932 23 395

Relatert materiale

Relaterte nyheter