Gå videre til innhold

Nyhet -

Nordmenn kvitter seg med oljefyren

Å hive ut oljefyren er i ferd med å bli en ny folkesport. På bare tre måneder har over 1000 boligeiere søkt støtte fra Enova til å bytte til en fornybar energikilde.

-Det har vært en formidabel pågang siden vi lanserte det nye støtteprogrammet i mai. Nå håper vi at søknadsinngangen fortsetter i samme takt, slik at vi får faset ut bruken av fossil energi i norske boliger i løpet av de nærmeste årene, sier Tor Brekke, markedssjef bolig i Enova.

25 millioner


Fra i vår har norske boligeiere som ønsker å bytte ut oljefyren med en fornybar energikilde, som for eksempel luft/vann varmepumpe, kunnet søke støtte på hele 25.000 kroner fra Enova. Statsselskapet Enova har i oppgave å fremme en mer effektiv og klimavennlig energibruk.

-Før utgangen av august passerte vi 1 000 søknader. Om alle disse får utbetalt maksbeløpet har vi altså gitt 25 millioner kroner til dette viktige klimatiltaket på bare tre måneder. Men da har vi også med et forsiktig anslag sørget for at vi får redusert de norske Co2-utslippene med mer enn 2000 tonn i året, forklarer Brekke.

Markedssjefen roser Norges Naturvernforbund som har bidratt til at tiltaket har blitt så populært.-De har gjort en kjempeinnsats for å markedsføre tilbudet, og har hatt fullsatte folkemøter landet rundt. Flere møter er planlagt til høsten, forteller Brekke.

Klok investering


Om du er en av de drøyt 50 000 som fremdeles fyrer med olje kan det være lurt å søke Enova-støtte nå. Fra 2020 har stortingspolitikerne nemlig varslet forbud mot å fyre med fossil olje.

-Støtten er en gulrot fra staten og fører forhåpentligvis til at mange kutter oljebruken før den tid, forklarer Brekke.

Han er opptatt av at det er god økonomi i å bytte til en fornybar energikilde så fort som mulig, både for de som har planer om å fortsette å bo i boligen, og de som vurderer å selge.

- En undersøkelse Enova har gjort viser at 6 av 10 vurderer boliger med oljefyr som mindre attraktive enn andre når de er på boligjakt.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef +47 950 66 565
Tor Brekke

Tor Brekke

Seniorrådgiver Bolig 902 96 172

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.