Presserom

Til enova.no
Følg Enova SF

Moderne bygg krever nytenking om varmeløsninger

Nyhet   •   jan 30, 2014 15:24 CET

Objektive fakta om kostnader ved installasjon av ulike varmeløsninger i bygg er viktig for å få en konstruktiv debatt rundt valg av varmeforsyningssystem. På oppdrag fra Enova har Cowi kartlagt kostnadene for installasjon av elektrisk og vannbåren oppvarming i samme type bygg med samme bygningsstandard og valg av systemløsning.

Studien tar for seg enebolig, boligblokk, barnehage og to typer kontorbygg, hvor byggene er prosjektert i henhold til kravene etter TEK 10 og passivhusstandard. Varmekilde er ikke inkludert i kostnadsstudien.

Hovedfunn

  • Eksisterende kalkyletall for tidlig fase må fornyes. Moderne bygg gir mulighet for nye varmeløsninger, noe som også må reflekteres i de kalkulasjonstallene som benyttes. Dette gjelder både for elektrisk og vannbåren oppvarming.
  • Det er mindre kostnadsforskjell mellom installasjon av elektrisk og vannbåren varme enn det etablerte kalkyletall sier.
  • Vannbåren varme kan bli betydelig billigere enn i dag. Nytenking rundt hvordan anlegget konstrueres bør gi kraftig reduksjon i installasjonskostnadene.


For at fornybar varme skal bli den foretrukne form for oppvarming må installasjon av vannbåren varme bli rimeligere. I tillegg til å legge til rette for fornybar varme, gir vannbåren varme byggene en fleksibilitet som er viktig for forsyningssikkerheten til energisystemet i Norge.  Moderne energigjerrige bygg åpner for nytenking hva gjelder installasjon av varmeanlegg, noe som må få innpass både i praksis og referanser for estimering av kostnader i en tidlig fase. 

Rapporten kan lastes ned fra vårt publikasjonssenter

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.