Gå videre til innhold

Nyhet -

Kvitt deg med fyren – spar penger

Mens strømprisene har falt, har fyringsolje blitt dyrere. 2500 har kastet ut oljefyren det siste året. Så mye sparer du på å gjøre som dem.

Strømprisene er nå 30 prosent lavere enn høsten 2011. Samtidig har prisen for fyringsolje gått i været etter avgiftsøkningen i januar.

Boligeiere som bruker elektrisk oppvarming, betaler nå rundt 80 øre per kilowattime. Tilsvarende pris for vanlig fyringsolje er på 1,13 kroner.

Store besparelser

En eneboligeier dermed spare over 22.000 kroner i årlige varmeutgifter om han eller hun erstatter oljefyren med en god varmepumpe.

- I følge våre beregninger kan strømregningen reduseres med over 70 prosent - fra 31 000 til under 9000 kroner, sier Tor Brekke, markedssjef for bolig i Enova.

Enovas utregning tar høyde for at varmepumpen ikke dekker hele varmebehovet, og at direkte elektrisitet dekker 25 prosent.

På grunn av tap i varmesystemet har oljefyring lavere virkningsgrad enn for eksempel panelovner og varmekabler. 

Brekke minner om at de beste varmepumpene er en kostbar investering, og at det vil ta noen år å tjene inn pengene.

– En varmepumpe som leverer vannbåren varme vil koste fra 120 000 kroner og oppover, men det finnes også rimeligere alternativer som gir store besparelser.  Hver enkelt må i samråd med fagpersoner vurdere hvilken løsning som passer best for dem, sier Brekke.

Forbud

I løpet av seks år må alle som fyrer med fossil olje finne et alternativ.  Fra 2020 er det nemlig varslet forbud.  For å få fortgang på utfasingen gir Enova 25 000 kroner til de som bytter til en fornybar energikilde.

-Vi er opptatt av at utfasingen skal skje på en måte som er klimavennlig og styrker forsyningssikkerheten.

-Derfor er det en forutsetning for støtten vår at boligeierne ikke bare bruker elektrisitet som oppvarming, men kombinerer med en varmepumpe eller andre miljøvennlige løsninger når de kvitter seg med oljefyren, sier Brekke.

Økt pågang

Siden Enova kom med tilbudet for ett år siden, har over 2500 huseiere benyttet seg av støtteordningen.

- Vi venter enda større pågang med de høye oljeprisene vi ser nå. Det meste av energiforbruket i eldre boliger går til oppvarming, og da utgjør prisforskjellene en hel del, sier Tor Brekke,.

Brekke minner om at det viktigste argumentet for å hive ut oljefyren er å redusere klimagassutslippene.

- Å fyre med fossil olje er noe av det mest klimafiendtlige du kan gjøre som privatperson. En oljekjel med det forbruket som er brukt i vårt regnestykke slipper ut over syv tonn CO2 i løpet av året, forteller Brekke.

For mer informasjon, kontakt:  

Tor Brekke, markedssjef  bolig i Enova, tlf 902 96 172 , e-post: tor.brekke@enova.no

Emner

Tags

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 950 66 565
Tonje Foss

Tonje Foss

Pressekontakt Strategidirektør +47 996 10 116
Håkon Sagen

Håkon Sagen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 932 23 395

Relatert materiale

Relaterte nyheter