Gå videre til innhold
Hedegaard: – Rykker Norge?

Nyhet -

Hedegaard: – Rykker Norge?

Tidligere klimakommisær i EU, Connie Hedegaard, lovpriser Norges grønne konkurransekraft, men advarer mot å hvile på laurbærene.

– Jeg tror at verden er i full gang med å rykke. USA rykker. Kina rykker. De store rykker. Big Business rykker. Hva med Norge?

Connie Hedegaard entret scenen på Enovakonferansen med fremtidshåp og en advarsel. Hedegaard ledet klimakonferansen i København i 2009 og var deretter EUs klimakommisær. Hun er storfornøyd med den nye globale klimaavtalen.

– Politikk er det muliges kunst. Med større ambisjoner hadde det ikke blitt en avtale. Mens stormaktene før pekte på hverandre, har nå alle sagt at de skal bidra, sier Hedegaard.

(Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Bevare grønn konkurransekraft

Hedegaard leder nå den regjeringsoppnevnte kommisjon for grønn konkurransekraft, sammen med Idar Kreutzer i Finans Norge. Hun mener Norge har en unik posisjon i det grønne skiftet.

– Norge er helt i front. Dere er for eksempel verdensmestre på elbil og har en stor konkurransefordel innen fornybar energi. Men hvor lenge forblir dette konkurransefordeler? spør Hedegaard.

I 2015 var 39 % av Tysklands energiproduksjon fra fornybare kilder og andelen vokser. Hedegaard er ikke sikker på at høy fornybar-andel forblir en konkurransefordel i tiårene fremover. Heller ikke Norges elbilsatsing styrker nødvendigvis Norges konkurranseevne.

– Norge har brukt milliarder på å skape et hjemmemarked for elbiler. Det er imponerende. Men klarer dere å omsette det til en styrket posisjon som skaper inntekter og arbeidsplasser? spør Hedegaard igjen.

Kommisjonen for grønn konkurransekraft kommer med sin rapport i oktober 2016, men Hedegaard røper hva hun tror blir viktig fremover.

– Vi trenger et mindshift på alle nivåer. Både blant politikere og næringslivet, men også hos folket. Vi må gjøre grønne valg tydeligere og enklere for folk.

Emner

Tags


Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet.

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 950 66 565
Espen Sletvold

Espen Sletvold

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 971 28 188

Relatert materiale

Relaterte nyheter