Gå videre til innhold
Gammel enebolig ble energismart drømmehus

Nyhet -

Gammel enebolig ble energismart drømmehus

(Se flere bilder av drømmehuset helt nederst i artikkelen)

Jostein Ekre og Judith Schjønneberg fant sitt drømmehus i Asker. Men før de kunne flytte inn, måtte huset totalrenoveres.

– Til tross for at vi kjøpte et gammelt hus fra 1976, hadde vi ingen planer om en helhetlig oppgradering. Vi ønsket bare å endre deler av planløsningen i boligen, noe som ifølge vår arkitekt var en svært omfattende oppgave. Når så mye skulle endres innvendig og utvendig, bestemte vi oss for å rive ned til grunnmuren og oppgradere hele huset etter dagens forskrifter og med fokus på energibesparende løsninger, forteller Jostein.

Enova møter paret i deres flotte enebolig i Dalebakken 22 i Asker. Det moderne funkishuset ligger i et hyggelig nabolag og har en praktfull utsikt over Oslofjorden. Det store rehabiliteringsarbeidet er for lengst avsluttet, men noen små prosjekter gjenstår.

– Vi har fortsatt en del lister som må på plass samt at baderomsmøbler og kjøkkenet nede er ennå ikke montert.


Moderne bygg

 Huset på 190 kvm er gjenreist i moderne stil med lyse farger og rene linjer i alle rom. I førsteetasjen finner man kjøkken og stue i en åpen løsning, to soverom og et bad. Oppholdsrommet er innredet med lyse, minimalistiske møbler og moderne pendellamper. Store, solskjermede glassvinduer fra gulv til tak åpner opp for den flotte utsikten. I underetasjen finner man to soverom, et stort bad og en liten stue med åpen kjøkkenløsning.

– Det så ikke slik ut da vi kjøpte eiendommen i 2013. Boligen var utdatert med mange trange rom og litt upraktisk planløsning. Vi visste at vi måtte gjøre en del endringer, men at vi skulle ende opp med å totalrenovere hele huset etter TEK 10, var en avgjørelse som ble til etter hvert, innrømmer Judith.

Krevende prosess

Jostein og Judith legger ikke skjul på at det har vært en svært krevende byggeprosess, preget av store forsinkelser, dårlig håndverkerarbeid og uforutsette utgifter. Paret var også svært uheldig med sin første entreprenør som gikk konkurs bare måneder etter kontraktsignering. Et økonomisk tap på 1,1 millioner kroner var tungt å bære.

– Det vanskeligste i enhver byggeprosess er å finne håndverkere som kan faget sitt og som er pålitelige. Vi har vært svært uheldige, og prosessen har vært både lang og krevende, sier Judith, før Jostein legger til:

– Kunnskap, tålmodighet og økonomisk ryggrad må til. Det gjelder også å finne en entreprenør som er anerkjent og som har et godt renommé i bransjen. Gjør en del research god tid i forveien. Jo mer du kan om faget, desto bedre får du kvalitetssikret jobben som skal gjøres.

Paret anbefaler også å være tålmodig og ha et edruelig forhold til det som venter.

– Vit hva du går til. Helhetlig oppgradering tar lang tid og koster mye penger. En slik byggeprosess kan også slite på mange forhold, så det er viktig å ta vare på hverandre underveis.

Energismarte løsninger

Med ny entreprenør på plass, ble rehabiliteringsarbeidet gjenopptatt i mars i fjor, nesten  ett år etter opprinnelig byggestart, og i september kunne paret endelig flytte inn i sitt nye hus i Dalebakken.

Huset er bygget etter TEK 10 med fokus på flere energieffektive løsninger som bl.a. ekstra god isolasjon, automatisk fjernstyring av lys og varme, miljøvennlige bygningskomponenter samt god varmegjenvinning med to ventilasjonsanlegg og minimale luftlekkasjer gjennom bygningskroppen. Dette sørger for at bygget trenger mindre energi til oppvarming.

– Vi har bygget et miljøvennlig hus som også ser pent ut. Vi har bl.a. to varmepumper og to ventilasjonsanlegg som sørger for at vi har frisk luft og jevn, behagelig temperatur gjennom hele året. Det gjør at man får et godt og komfortabelt innemiljø. Ved å bygge miljøvennlig spiller man på lag med naturen, sier Judith.

Støtte av Enova

Underveis i prosjekteringsfasen engasjerte paret en energirådgiver som utarbeidet en tiltaksplan med forslag til løsninger som skulle forbedre boligens energibruk. Senere søkte Jostein og Judith også om støtte til en helhetlig energioppgradering og fikk 108 000 kroner dekket av Enova.

 – Det er veldig positivt at Enova støtter private boligprosjekter. Samarbeidet med selskapet har vært et lyspunkt i den krevende byggeperioden. Vi fikk god bistand og faglig rådgivning, og pengene ble overført til oss bare dager etter at vi oversendte vår tilstandsrapport om utførte tiltak.

Energieffektive og miljøvennlige løsninger som er tatt i bruk
  To balanserte ventilasjonsanlegg: Det er to adskilte brannceller, en i første etasje og en i underetasjen. Det er mye mer effektivt å ventilere mindre arealer enn større hus. To adskilte ventilasjonsanlegg er derfor mer effektive enn et stort anlegg (iht. energirådgiveren)
   
  To luft-luft-varmepumper: En pumpe som leverer varme til stuen oppe og en pumpe som leverer til stuen nede.

  Solskjermede glass i vinduer og dører: Dette hindrer at opptil 80 % av solvarmen går gjennom vinduene og inn. Vinduene er energieffektive med 2-lags glass og har lavt varmetap, noe som gjør at kjøling av huset er mye mer effektivt om sommeren. Om vinteren har glass med lavt varmetap stor betydning for strømeffektiviteten.
   
  Miljøvennlig panel rundt huset med luftspalter: 1,5 cm – 2 cm luftspalter for å ha åpen avstand mellom panelene slik at ingen fukt skal sperres mellom panelene. Alt av fukt er i direkte kontakt med luft og tørkes vekk. I tillegg er det 5 cm luftlomme bak panelene til vindtetting rundt hele huset. Selv om det er luft bak panelene i vanlige hus, er det ikke luftstrøm mellom panelene noe som gjør at fukt kan sperres i forskjellige lommer bak vanlig panelbekledning.
   
  Automatisk styring av lys og varme: Lyset utvendig er sentralstyrt med satellittur . Alle lys i huset er LED, noe som er mer energieffektivt. Både lys og varme kan justeres gjennom effektive algoritmer ift utetemperatur eller utelys. Styringssystemet kan enkelt betjenes via pc og mobil

  Ekstra dimensjonert isolasjon
   
  Dobbeltisolerte varmtvannsberedere
   

Emner

Tags

Regions

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef + 47 950 66 565

Relatert materiale

Relaterte nyheter

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.