Presserom

Til enova.no
Følg Enova SF

Enovakonferansen 2017 – minutt for minutt

Nyhet   •   feb 06, 2017 10:48 CET

FULLSATT SAL: Det var lang venteliste på Enovakonferansen. Var du en av dem som gikk glipp av den, kan du gjenoppleve den her (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien)

800 deltakere har lagt bak seg to tettpakkede dager fylt av gode historier fra det grønne skiftet i praksis. Selv for de som var til stede på konferansen, var det umulig å få med seg alt, men frykt ikke: Her finner du alle foredragene fra konferansen, TV-intervjuer med mer. La deg inspirere!

Dag 1

31. januar og 1. februar var 800 deltakere samlet på den årlige Enovakonferansen i Trondheim. Årets tema var «Den nye økonomien», med stikkordene sirkulær økonomi, grønne investeringer og delingsøkonomi. Over 40 foredragsholdere fra inn- og utland bidro til å belyse problemstillingene rundt omstillingen vi står foran.

Olje- og energiminister Terje Søviknes åpnet konferansen med å understreke at det blir ikke et grønt skifte uten sorte tall på bunnlinjen. Omstillingen til lavutslippssamfunnet finansieres best ved at næringslivet tjener penger, mente han –foran et publikum langt på vei bestående av bedrifter som har sett forretningsmulighetene i det grønne skiftet.

Adm.dir. Nils Kristian Nakstad fulgte i sin årstale opp statsråden med å oppfordre til å dyrke pionerånden vi har i Norge, og løfte fram de gode prosjektene – både de som lykkes og de som feiler. Han avrundet med en oppfordring:

– Denne salen er stappfull av pionerånd, men vi må sammen bli enda bedre til å fortelle om de ekspedisjonene dere har tilbakelagt og de dere skal legge ut på. La verden der ute få høre hva det grønne skiftet går ut på, og hvorfor vi er så stolt over å få være blant dem som får det til å skje.

Enova-sjefen serverte også fersk proviant til pionerene, i form av tre nye teknologiprogrammer som skal få fram flere norske teknologier som kan ta Norge og verden til lavutslippssamfunnet. I tillegg varslet Nakstad at Enova vil støtte nullutslippskjøretøyer i næringslivet.

Derfra gikk det slag i slag med gode foredrag, hvor Daniel Skjeldams flammende innlegg om manglende klimasatsing i egen næring var blant høydepunktene. Innlegget til den amerikanske delingsøkonomieksperten April Rinne, hvor hun sa at hun var overrasket over hvor kort Norge har kommet innen delingsøkonomi, vakte også stor interesse på konferansen.

Dagen ble avrundet med utdeling av Enovaprisen, som i år gikk til Knut Simon Helland i Statoil og Terese Troy Prebensen i Fredrikstad Energi.

Se alle foredragene og TV-intervjuene fra konferansens første dag

Dag 2

På konferansens andre dag gikk det parallelle sesjoner fordelt på ulike temaer som alle er relevante inn mot den nye økonomien.

Mye av teknologiutviklingen mot lavutslippssamfunnet vil bygges på kjente løsninger, gjennom gradvis forbedring over tid. Fra bolken om kontinuerlig innovasjon husker nok mange for eksempel Nordlaks Oppdretts grunnfilosofi om å «ha det artig og tjene penger» – naturligvis kombinert med en solid energi- og klimasatsing.

Utviklingen av helt nye teknologier har gjennom historien utløst store samfunnsendringer. For å legge grunnlaget for grønn verdiskaping trenger vi radikal innovasjon i flere sektorer – nye bedrifter og helt nye løsninger, teknologier og prosesser som utnytter ressursene mer effektivt. Her fikk de frammøtte ta del i flere freske prosjekter for morgendagen, deriblant Quantafuel som gjør om plastavfall til drivstoff, og smelteverket Finnfjord som utvider produktporteføljen med alger for å få bukt med CO2-utslippene, for ikke å snakke om Windpartners snertne båt som skal få mer strøm ut av havvindparker.

For de spesielt interesserte har vi også lagt ut alle PowerPoint-presentasjonene fra dag 2.

Intervjuer

Enova stilte også i år med direktesending fra konferansen, og intervjuene fra TV-studioet ligger nå også tilgjengelig på nettet. Her kan du for eksempel høre om Forsvarsbyggs landsdekkende energispareprosjekt eller – som i vinduet nedenfor – Enovas nye satsing på landstrøm, med reaksjoner fra Trondheim Havn.

Vi åpnet også vårt nye nettsted under konferansen. Der finner du også mange spennende historier om aktører som har gått foran innen ulike sektorer og bransjer. La deg inspirere både på enova.no og vår egen YouTube-kanal, hvor du i tillegg til innleggene fra årets konferanse finner foredrag fra tidligere år.

Vi håper å høre om mange spennende prosjekter i løpet av året som kommer, og at dere tar kontakt med oss slik at vi sammen kan finne ut hvordan vi kan bidra. Da gjenstår det bare å ønske gamle og nye pionerer vel møtt til neste års konferanse.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.