Gå videre til innhold
Drammen smykker seg med solsmaragd

Nyhet -

Drammen smykker seg med solsmaragd

Nå får Drammen sin egen solsmaragd. I den 7 etasjer høye kontorbygningen som er under oppføring blir grønne solceller en integrert del av fasaden. Enova støtter den teknologiske nyvinningen med 1,5 millioner kroner.

I eiendomsbransjen har "grønne bygg" blitt et etablert begrep om bygg med miljøkvaliteter. Når Union Eiendomsutvikling nå bygger et nytt kontorbygg på sørsiden av Drammenselven, i området hvor det tidligere lå tre papirfabrikker, nøyer de seg ikke med et grønt bygg i overført betydning. Høyhuset blir grønt også i bokstavelig forstand. De mer enn 20 000 bilistene som hver dag passerer på Drammens ringveg, kan nå kaste blikket på et bygg smykket med grønnmalte solceller.

Men det er selvfølgelig ikke grønnfargen som har fristet Enova til å investere i dette prosjektet.

– Grunnen til at vi har valgt å gå inn med penger i dette prosjektet, er at solcellene brukes som en integrert del av fasaden. Det er en veldig spennende og innovativ løsning som er med på å bringe bruken av solcelleteknologi i Norge videre, sier fungerende markedssjef for yrkesbygg i Enova, Ole Aksel Sivertsen

Bygges med solenergi

Solcellene er bare en av flere energi- og klimavennlige løsninger som er valgt i bygget, som får navnet "EnergiBygget", og blant annet skal huse de ansatte i Buskerud Energiselskap. Dialogen med Enova har gjort at eiendomsselskapet flere ganger underveis i prosjektet har økt energiambisjonene for smaragden, og administrerende direktør Trond Åsheim i Union Eiendom er glad for at Enova har valgt å støtte solcellene.

– Bygget får også passivhus-standard, men solcellefasadene blir selve juvelen i kronen. Når Enova nå tar deler av kostnadene, kan vi forsyne kontorlokalene med kortreist strøm, sier Åsheim.

Han kunne også fortelle at "Energibygget" bygges med solceller i dobbel forstand, da prosjektet ble presentert under Energidagen på Fornebu tirsdag:

– Vi gjør det lille ekstra underveis i byggeprosessen. Vi forsyner selvsagt også taket med tradisjonelle solcellepaneler. Disse får vi på plass såpass tidlig at de ble tilkoblet allerede et halvår før bygget er ferdig, rett inn i byggestrømskapet. Dermed drives hele byggeplassen av solenergi.

Tolv solskinnshistorier

Enova har de siste tre årene støttet 12 bygg som utnytter solceller til å produsere strøm. Det mest kjente eksemplet er kanskje Powerhouse Kjørbo.

– Felles for alle "solbyggene" vi har støttet er at byggeierne har gjort noe annet enn å bruke tradisjonelle solceller på tradisjonelt vis. Gjennom å støtte de som går foran og tør å tenke annerledes, ønsker Enova å bidra til en utvikling som på sikt gjør solcelleteknologien mer konkurransedyktig, sier Sivertsen i Enova.

PS! Boligeiere som installerer solceller har rett til penger tilbake gjennom Enovatilskuddet.

Kontaktpersoner:

Union Eiendomsutvikling:
Adm. dir. Trond Åsheim
tlf.  915 15 478, trond.Aasheim@union.eiendom

Enova:
Fungerende markedssjef yrkesbygg Ole A. Sivertsen
tlf. 97 67 61 24, ole.aksel.sivertsen@enova.no

FAKTA OM BYGGET

Hvor: Union Brygge i Drammen
Byggherre:Union Eiendomsutvikling AS, eiet av Selvaag Eiendom og Aspelin Ramm
Type bygg: Rent kontorbygg
Areal:10 765 m² i 7 etasjer pluss kjeller
Arkitekt:LOF arkitekter, Oslo
Entreprenør:Strøm Gundersen, Drammen
Rådgivere:OEC, Fusen, Asplan Viak
Leverandører:Issol, Fusen
Største leietaker:Energiselskapet Buskerud
Areal solcellepaneler:1662 m²
Antatt energiprodusjon:106 000 kWh pr år

Emner

Tags

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef + 47 950 66 565

Relatert materiale

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.