Gå videre til innhold
Åpnet Norges grønneste dagligvarebutikk

Nyhet -

Åpnet Norges grønneste dagligvarebutikk

KIWI åpnet torsdag Norges mest energieffektive dagligvarehandel. Enova har investert 3,7 millioner i miljøbutikken.

-KIWI har alltid utfordret eksisterende tankemønstre. Her skal vi halvere energiforbruket, som er på grensen til det som er mulig i dag. Vi er utrolig stolte av å åpne Norges grønneste dagligvarebutikk, sa KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy under åpningen.

KIWI-butikken som åpnet på Auli, Nes på Romerike i dag er den første i sitt slag. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sto for åpningen. Ministeren påpekte viktigheten av at store aktører bidrar med smarte klimaløsninger.

-Sjelden har ordtaket tenke globalt, handle lokalt passet bedre. Jeg tror de som er tidlig ute med klimaløsninger ganske snart vil oppleve å ha et konkurransefortrinn, sa ministeren før hun erklærte KIWI Auli for åpnet.

Skandinavias største takintegrerte solcellepanel på over 1300 kvadratmeter er ett av mange tiltak som skal sørge for halvering av energiforbruket. I enkelte perioder vil butikken faktisk være netto leverandør til strømnettet. KIWI-sjef Bjørkøy er opptatt av å lære mest mulig av prosjektet, slik at noen tiltak kanskje kan brukes andre, eksisterende butikker.

Dagligvarehandelens Rolls Royce

KIWI Auli blir også en av de første butikkene med hurtigladestasjoner for elbiler. KIWI-kundene kan ta en kjapp handel og lade elbilen samtidig, og tilbudet vil være gratis for alle kunder ut året.

Miljøtiltakene på Auli-butikken koster til sammen 7,8 millioner kroner. Enova har støttet satsningen med 3,7 millioner kroner. Markedsdirektør Audhild Kvam var full av lovord.

-Dette er dagligvarebransjens Rolls Royce. Energieffektivisering fører til lavere driftskostnader. Én krone spart på strøm gir én krone i bedret resultat. Gjennom sin satsing viser KIWI et høyt engasjement for energi og klima, og det kommer både bransjen og Norge til gode, sa Kvam.

Mange bekker små

-KIWI er den kjeden med flest butikker her i landet, så det er klart vi har et ansvar for å ligge i front! Når du har 604 butikker, vil selv de minste besparelser føre til betydelig effekt over det ganske land, sa Bjørkøy.

KIWI Auli er helt nybygget som passiv-hus, som medfører strenge krav til blant annet isolasjon. Av andre tiltak, som kanskje kan være enklere å kopiere i eksiterende bygg, er jordvarme og varmepumpe, led-belysning og dører på kjøl- og fryseutstyr.

Denne artikkelen er en forkortet versjon av en pressemelding fra Kiwi. Hele pressemeldingen og flere bilder fra åpningen finner du her.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef 950 66 565

Relatert innhold

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.