Gå videre til innhold
6 kjappe om energi i boliger: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Nyhet -

6 kjappe om energi i boliger: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Enova presenterer ulike eksperters syn på energi og energisparing i norske boliger. Sist ut i denne omgang  er DNBs forbrukerøkonom og ”Luksusfellen”-profilen, Silje Sandmæl.

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og driver bloggen "Sunn Økonomi" og Facebook-siden "Forbrukerøkonom Silje Sandmæl" der man finner tips, råd og nyttig informasjon om privatøkonomi. Hun er også en av ekspertene som hjelper nordmenn ut av pengeknipen gjennom programmet ”Luksusfellen” på TV3.

1. Er norske boligeiere opptatt av energibruk?

Mitt inntrykk er at mange nordmenn er bevisste på sitt strømforbruk. Det ligger i våre rutiner å for eksempel slå av lyset. De unge derimot er nok ikke like flinke fordi de ikke vet hvor mye det faktisk koster å lade en iPad eller ta en varm dusj. Vi kan nok likevel bli flinkere til å spare penger både ved å bytte strømleverandør samt innføre tiltak for å redusere strømforbruket.Med lave strømpriser, lav rente og stabil vekst i norsk økonomi, har vi mer å rutte med, noe som gjør oss litt sløvere hva gjelder sparetiltak.

2. Hvorfor bør boligeiere være mer opptatt av det?

Ved å tenke mer på energieffektivisering, sparer man både penger og miljø. Det handler om å ta et valg og investere i energieffektive løsninger som vil lønne seg på sikt.

3. Hvilke tips har du til boligeiere som ønsker å redusere sitt energiforbruk?

Man kommer langt ved å følge enkle sparetips. Slukk alt lys i rom du ikke benytter, fyll opp oppvaskmaskin og vaskemaskin før du setter den i gang, er du ikke hjemme, behøver ikke elektriske apparater stå i standby-modus, invester i en sparedusj og energieffektive tappekraner, bruk sparepærer, skru temperaturen ned når du ikke trenger å ha det så varmt – f.eks. når du ikke er hjemme eller om natten. Det finnes mye man kan gjøre, og ikke alle tiltak krever store investeringer.

4. Tror du Enovatilskuddet kan bidra til at flere iverksetter energitiltak i hjemmet?

Ja, absolutt. Jeg tror at det kan være positivt å belønne folk med en økonomisk gulrot når de velger å investere i kostbare energieffektive løsninger.

5. Om du ser ti år frem i tid, tror du folk er mer eller mindre opptatt av energibruken i hjemmet?

Jeg tror at vi blir enda mer opptatt av miljø og energieffektivisering i årene fremover. Det kommer stadig strengere krav til både nybygg og rehabilitering av gamle bygg, samtidig som energimerking blir stadig viktigere ved kjøp og salg av bolig.

6. Hva gjør du selv for å spare energi?

Vi bor i en bolig som er godt isolert noe som gjør at vi trenger mindre oppvarming. I tillegg til en luft-til-luft varmepumpe, har vi også sparedusj og sparepærer i hele boligen. Samtidig er jeg opptatt av å fortelle mine barn hvor mye ting koster, slik at også de er flinke til å tenke på strømbesparende tiltak.

Emner

Tags

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef + 47 950 66 565

Relatert materiale

Relaterte nyheter

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.