Gå videre til innhold
6 kjappe med energismarte boligeiere: Tryggve kastet ut oljefyren

Nyhet -

6 kjappe med energismarte boligeiere: Tryggve kastet ut oljefyren

Enova presenterer boligeiere som har gjennomført ulike energitiltak . De kommer med gode tips og råd slik at også du kan bli inspirert til å tenke energismart. Den tidligere ingeniøren og nåværende pensjonisten Tryggve Spilde (70) har fjernet den gamle oljetanken og oljekjelen og installert en moderne luft/vann- varmepumpe.

Hvorfor byttet du ut oljekjelen med en luft/vann-varmepumpe?

Huset mitt ble bygd i 1949 og jeg regner med at også oljetanken stammer fra den tiden. Enhver oljetank krever vedlikehold og det kan bli en dyr affære om tanken begynner å lekke. Til tross for at jeg har vurdert å fase ut oljefyren i flere år, er det først i januar i år at jeg var klar for å komme i gang. Den totale kostnadsrammen på prosjektet er en av årsakene til at det har tatt litt tid.

Hvordan valgte du leverandør?

For meg spilte pris en avgjørende rolle. Jeg ba om å få pristilbud fra flere leverandører for å kunne velge det beste og rimeligste alternativet. I mitt tilfelle var det 30.000 kroner som skilte det dyreste fra det rimeligste tilbudet. Jeg la også vekt på leverandørens bransjeinnsikt og referanser.

Hvilke råd har du til andre som ønsker å gjennomføre samme energitiltak?

Les deg opp på ulike leverandører og teknologiske løsninger slik at du vet hva du kan kreve når arbeidet er i gang. Sørg også for å vurdere flere tilbud. Her kan det være mye penger å spare. Et annet tips er å få referanser i nærområdet slik at man kan snakke med folk som har gjort det før deg. Gå og besøk dem og be dem å fortelle om sine erfaringer.

Er du fornøyd med investeringen så langt?

Det er for tidlig å si, men jeg håper at jeg blir fornøyd. Det har kostet meg 160.000 kroner å fjerne den gamle tanken og installere en luft/vann varmepumpe. 30.000 kroner fikk jeg tilbake fra Enova. Jeg regner med at investeringen vil betale seg selv i løpet av ti år, men det får jeg først svar på når energimåleren er på plass.

Finn ut hvor mye du kan spare ved å gjøre som Tryggve med vår fyringskalkulator.

Vil du å anbefale andre å benytte Enovatilskuddet?

Ja, absolutt. Den nye ordningen som trådte i kraft i januar i år gjør det mye lettere å få tilbake penger fra Enova. Nå slipper du å søke om tilskudd på forhånd og trenger kun å vise til kvitteringer/faktura etter at tiltaket er gjennomført. Jeg synes at Enovatilskuddet er en smart måte å stimulere til energieffektivisering på.

Les mer om Enovatilskuddet

Hva annet gjør du for å spare energi, miljø og klima?
I 2013 skiftet jeg all kledning på huset samtidig som jeg etterisolerte både vegger og loft. Etterisolering gjør huset mer tett og gir lavere energiutgifter. Det gir også bedre komfort. Jeg har også kjøpt meg en hybridbil som har et mye lavere drivstofforbruk enn vanlig bensin- eller dieselbil. Neste prosjekt blir å skifte ut de gamle vinduene.

Har du gjort energitiltak og vil dele dine tips med andre? Registrer deg her.

Emner

Tags

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef + 47 950 66 565

Relatert materiale

Relaterte nyheter

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.