Gå videre til innhold
6 kjappe med energismarte boligeiere: Byttet ut oljefyren - nå sparer Jan H. 20.000 kWh

Nyhet -

6 kjappe med energismarte boligeiere: Byttet ut oljefyren - nå sparer Jan H. 20.000 kWh

Enova presenterer boligeiere har gjennomført ulike energismarte tiltak i sine hjem. De kommer med gode tips og råd slik at også du kan bli inspirert til å tenke energismart.

Jan H. Dybdahl bor sammen med kona i et gammelt, verneverdig hus fra 1922. 73-åringen hadde vurdert å fase ut den gamle oljefyren i flere år, og i januar i år ble oljetanken tømt og kjelen erstattet med en splitter ny væske/vann varmepumpe.

Hvorfor har du valgt å bytte ut oljefyren med en væske/vann varmepumpe?

Det var enten nå eller aldri. Jeg begynte å dra på årene, og fyrkjelen ble ikke yngre, den heller. Med tre tenåringsdøtre i huset brukte vi i sin tid rundt 4.000 liter olje i året. (1 liter fyringsolje gir 9 kWh). Etter hvert som barna flyttet ut, gikk oljeforbruket litt ned, men det luktet fortsatt olje utendørs hver gang vi fyrte mye om vinteren. I tillegg ble det en del støy som forplantet seg fra kjelleretasjen oppover i boligen. Vi hadde også el-kolber på kjelen og mange av ulempene ble da redusert, men vi fikk også høyere strømregninger.

Har du gjort energitiltak og vil dele dine tips med andre? Registrer deg her.

Hvordan valgte du leverandør?

Da huset i 1928 fikk sentralfyringsanlegg, var det K. Lund som stod for alt rørleggerarbeid. Det er et gammelt, lokalt firma i Trondheim som eksisterer den dag i dag. Da vi overtok huset i 1986, «arvet» vi også rørleggerforbindelsen. Vi så ingen grunn til å velge en annen rørlegger da vi skulle installere varmepumpe.

Hvilke råd har du til andre som vurderer å installere en væske/vann varmepumpe?

Det er mange i Norge som har gamle nedgravde oljetanker, og som eier er man ansvarlig for at tanken ikke lekker. Det kan bli svært dyrt å rydde opp ved eventuelle oljelekkasjer. En mer miljøvennlig oppvarmingsløsning som væske/vann varmepumpe er definitivt en god investering. Snakk med noen som har gjort det før deg. Det er alltid betryggende å vite at andre er fornøyde.

Er du fornøyd med investeringen så langt?

Ja, absolutt. Det har totalt kostet 300.000 kroner å fase ut oljefyren og installere varmepumpen. For oss var det bedre å investere disse pengene i huset enn å la dem stå i banken! Det er vanskelig å spå så tidlig i prosessen, men vi håper å kunne spare et sted mellom 20.000 og 25.000 kWh i året. Fra januar til mai i år har vi klart å redusere energiforbruket med 9.600 kWh, så det ser meget lovende ut. Det er morsomt å kunne følge med på strømmålere og varmepumpens energimåler og se hvordan forbruket reduseres hver måned sammenlignet med tidligere år.

(Prøv Enovas fyringskalkulator og finn ut hvor mye du kan spare ved å gjøre som Jan H.)

Vil du anbefale andre å benytte Enovatilskuddet?

Vurderer man å energieffektivisere boligen sin, kan det være lurt å ha Enova med på laget. Rådgiveren vi har vært i kontakt med var både kunnskapsrik og behjelpelig, og det var svært enkelt å få tilbake penger, i vårt tilfelle 39.000 kroner.

Hva annet gjør du for å spare energi, klima, miljøet?

Vi har gjort flere energibesparende tiltak i huset. I tillegg til å fase ut oljefyren og installere en mer miljøvennlig oppvarmingsløsning, har vi brukt 130.000 kroner på etterisolering av gulvet mot kvisten, noe som har gitt oss bedre komfort. Vi har også anskaffet tetningslister i alle vinduer.

Les mer om Enovatilskuddet her.


Emner

Tags

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef + 47 950 66 565

Relatert materiale

Relaterte nyheter

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.