Gå videre til innhold
6 kjappe med energismarte boligeiere: Bilberg lader bil med sol

Nyhet -

6 kjappe med energismarte boligeiere: Bilberg lader bil med sol

Enova presenterer boligeiere som har gjennomført smarte energitiltak . De kommer med gode tips og råd slik at også du kan bli inspirert til å tenke energismart. Lærer og klimaentusiast, Ketil Bilberg (58) har nylig installert 18 solcellepaneler på boligen sin i Askim i Østfold.

Hvorfor har du installert solcellepaneler på taket?

Min kone og jeg har et sterkt engasjement for miljø og klima og har i flere år vurdert å installere flere solcellepaneler på vårt sydvendte tak. Det er overrasket hvor lite utbredt det er å utnytte solvarme som tilskudd til energiforsyningen i Norge sammenlignet med både Sverige, Østerrike og Tyskland.

Hvordan valgte du leverandør?

Leverandøren fant jeg gjennom Norsk elbilforening som gir sine medlemmer flere gode fordeler. Et av tilbudene var en gratis befaring og kvalifisert vurdering av boligens muligheter til å produsere strøm. Leverandøren var svært kunnskapsrik og kom med flere gode råd og anbefalinger. Jeg ønsket å installere 24 solcellepaneler, men endte opp med 18. Siden man ikke får markedspris for overskuddsproduksjon, er det lite lønnsomt å ha flere paneler enn det man trenger til eget bruk.

Hvilke råd har du til andre som vurderer å installere solceller?

Bare gjør det, det er ingen grunn til å nøle. Det handler bare om prioriteringer. Nordmenn pusser opp for vanvittige summer hvert år og kan ta seg råd til å investere i et godt solcelleanlegg om husets beliggenhet tillater det. Det er et gammelt norsk ordtak som heter: ”Mange bekker små, gjør en stor å." Jo flere hus vi har i Norge med solcelleanlegg, desto større betydning vil det få for miljø og klima.

Les mer om støtte til el-produksjon her

Er du fornøyd med investeringen så langt?

Ja, jeg er kjempefornøyd. Det er morsomt å følge med på målingene og se hvor mye energi man klarer å produsere på solfylte dager. Både kona og jeg har blitt mer bevisste på vårt forbruk og pleier å tilpasse våre rutiner til været og strømproduksjonen. Vi venter for eksempel med å vaske tøy eller lade elbilen til forholdene er gunstige.

Vil du anbefale andre å benytte Enovatilskuddet?

Absolutt. Nettsidene til Enova er både brukervennlige og oversiktlige. Det eneste jeg trengte å gjøre var å fylle ut et skjema og sende over alle kvitteringer. Et par dager senere var pengene på kontoen. Av 85.000 kroner som vi brukte på anlegget, fikk vi 18.000 kroner tilbake fra Enova. Det sier seg selv at det er mye å spare.

Les mer om Enovatilskuddet her


Hva annet gjør du for å spare energi, klima og miljøet?

Jeg kjører elbil som etterlater et lavt karbonavtrykk sammenlignet med klimagassutslipp som bensin- og dieselbiler står for. Vi har også skiftet ut gamle vinduer i stua for noen år siden noe som har gitt oss bedre inneklima og varmeøkonomi.

Har du gjort energitiltak og vil dele dine tips med andre?  Registrer deg her.

Emner

Tags

Regions

Pressekontakt

Eiliv Flakne

Eiliv Flakne

Pressekontakt Pressesjef + 47 950 66 565
Tonje Foss

Tonje Foss

Pressekontakt Strategidirektør +47 996 10 116

Relatert materiale

Relaterte nyheter

Livskraftig forandring

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.

Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.